Αποκλειστική συνέντευξη της μεγάλης ελληνίδας αθλήτριας, κ. Μαρίας Καρδαμανίδου! Και πάλι στα γήπεδα ως αθλήτρια του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ.


Η κ. Μαρία Καρδαμανίδου και πάλι στα γήπεδα ως αθλήτρια του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ. Μια αποκλειστική συνέντευξη της μεγάλης ελληνίδας αθλήτριας, της 1ης ελληνίδας βολλεϋμπολίστριας που έπαιξε στο Γαλλικό και το Ιταλικό πρωτάθλημα.

 

Dimokritos volley*, ΕΡΩΤΗΣΗ: Κυρία Καρδαμανίδου, όλοι ξέρουμε, ότι εδώ και 2-3 χρόνια ασχολείστε με το volley από τη θέση της προπονήτριας στην Αθλέτικο. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας πείτε, πώς αποφασίσατε να μπείτε στα γήπεδα ξανά σαν αθλήτρια και γιατί επιλέξατε τον Δημόκριτο Μυγδονίας;

 

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΔΑΜΑΝΙΔΟΥ: Τον Δημόκριτο Μυγδονίας τον γνωρίζω σχεδόν από την ίδρυσή του. Τον τελευταίο χρόνο, έχοντας μια άριστη συνεργασία με τον προπονητή Παναγιώτη Πυργιώτη στα τμήματα mini volley (συμμετοχή της Αθλέτικο σε τουρνουά του Δημόκριτου κ.λπ.) διαπίστωσα ότι αν και είναι νέο σωματείο, έχει δημιουργήσει γερές βάσεις με σωστή οργάνωση και επιλογές, και προάγει πραγματικά το άθλημα του volley.

Στις δύσκολες εποχές που περνά ο χώρος του βόλεϊ, για μένα προσωπικά, είναι ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο, το γεγονός ότι ένας σύλλογος δίνει προτεραιότητα στα τμήματα υποδομής και μάλιστα χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία.

Τα τελευταία χρόνια ζω μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και όπως έχω δηλώσει παλιότερα, επιθυμία μου είναι να στηρίξω με οποιοδήποτε τρόπο το volley της επαρχίας, επειδή προέρχομαι από την επαρχία.

  Ως προπονήτρια, θα μεταφέρω ό,τι μου έχουν μάθει κορυφαίοι έλληνες και ξένοι προπονητές στην αθλητική μου διαδρομή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ως παίκτρια, θα συνεχίσω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και την εμπειρία τόσων χρόνων.

Γι αυτόν το λόγο δημιούργησα την Ακαδημία Αθλέτικο στην Νεοχωρούδα, γι’ αυτόν τον λόγο έπαιξα πριν 3 χρόνια στην Νίκη Βόλου και γι’ αυτό, αυτή την χρονιά, επέλεξα τον Δημόκριτο Μυγδονίας, μια νεανική και ταλαντούχα ομάδα του Δήμου μου -του Δήμου Ωραιοκάστρου, για να της δώσω μια ώθηση να πετύχει τον στόχο της, να ανέβει κατηγορία στο πρωτάθλημα. 

Όταν, μάλιστα, ο Παναγιώτης Πυργιώτης μου έκανε διστακτικά την πρόταση να παίξω στην ομάδα του, είμαι σίγουρη ότι δεν φανταζόταν ότι θα έπαιρνε τόσο γρήγορα την θετική απάντηση..! Για μένα χρειάστηκε τρία δευτερόλεπτα να αποφασίσω για το αν θέλω να ξαναμπώ στα γήπεδα… Η φλόγα του αγώνα δεν σβήνει εύκολα, η λαχτάρα να αγωνιστώ είναι μεγάλη και το πάθος για νίκη είναι τεράστιο, ακόμα και σ’ αυτή την ηλικία, και το γεγονός ότι θα βοηθήσω μια αξιόλογη ομάδα να πετύχει τον στόχο της με χαροποιεί ιδιαίτερα. Θα αγωνίζομαι για όσο μου το επιτρέπει η φυσική μου κατάσταση και για όσο διάστημα θα είμαι απαραίτητη σε μια ομάδα με στόχους και όραμα!

 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι έχετε, να πείτε στους γονείς και τα νέα παιδιά για τον αθλητισμό;
 
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΔΑΜΑΝΙΔΟΥ.: Το πρόγραμμα των παιδιών μας σήμερα είναι πάρα πολύ φορτωμένο και απαιτητικό. Ο ελεύθερος χρόνος είναι δυσεύρετος και η προσωπική επαφή και επικοινωνία μεταξύ των παιδιών γίνεται μέσω της τεχνολογίας.

Εδώ, το κομμάτι του αθλητισμού, πρέπει να παίξει τον πιο σπουδαίο ρόλο, όχι μόνο για την σωματική τους υγεία, αλλά για την κοινωνικοποίηση και τη διαμόρφωση δυνατών χαρακτήρων.

Μπορεί στα νέα παιδιά το να αθλείται κάποιος αρκετά συχνά, να φαίνεται δύσκολο και ακατόρθωτο, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή λείπει η παιδεία του αθλητισμού από την οικογένεια και κατ’ επέκταση υπάρχει αδυναμία του παιδιού να δεχτεί ότι ο αθλητισμός είναι τρόπος να ζεις την κάθε σου μέρα: Να τη ζεις με ομαδικότητα, υπερπροσπάθεια, κατακτώντας στόχους και προπάντων με δυνατά συναισθήματα!

  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν σας γνώριζα προσωπικά, μέχρι πρόσφατα. Αυτό που βλέπω, όμως τον τελευταίο καιρό που έρχεστε στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, είναι ένα ήθος και μια σεμνότητα, που πολλές φορές δυσκολεύεται κανείς να τη βρει ακόμη και στα νέα παιδιά. Τι έχετε να συμβουλεύσετε πάνω σε αυτό τις νέες αθλήτριες και τους νέους αθλητές;
 
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΔΑΜΑΝΙΔΟΥ: Είναι πολύ σημαντικό, ο αθλητής ενός αγωνιστικού τμήματος, να αντιληφθεί τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται στο γήπεδο με τους συναθλητές του: Να γνωρίζει τι θέλει για τον εαυτό του και τι να περιμένει και από τον ίδιο αλλά και από τους άλλους. Ως ομαδικό άθλημα, στο βόλεϊ παίζει μεγάλο ρόλο η συνύπαρξη και η καλή συνεργασία όλων των παικτών/-τριών. Ο καθένας/καθεμιά τους αποτελεί σημαντικό κρίκο μιας  αλυσίδας με στόχο την βελτίωση της ατομικής απόδοσης και κατ’ επέκταση την μεγιστοποίηση της ομαδικής, με κοινό σκοπό το «ευ αγωνίζεσθαι».

Βελτιώνοντας ο αθλητής την ατομική του απόδοση θα αποκτήσει και αυτοπεποίθηση, που για μένα είναι το πιο σπουδαίο σκαλοπάτι για την αθλητική του εξέλιξη και πορεία.

Τέλος, ο αθλητής/η αθλήτρια, θα πρέπει να βρίσκεται συνειδητά μέσα στο γήπεδο, οπλισμένος με συνέπεια, επιμονή, σεβασμό προς τον προπονητή και τους συναθλητές του και βέβαια έτοιμος για σκληρή δουλειά, για να ξεπερνά κάθε φορά τα ατομικά του όρια.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κυρία Καρδαμανίδου, έχετε δημιουργήσει τη δική σας, υπέροχη, οικογένεια. Πώς συνδυάζετε την οικογένεια με τον αθλητισμό;
 
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΔΑΜΑΝΙΔΟΥ: Όταν αποφάσισα να δημιουργήσω οικογένεια, έκανα ένα διάλειμμα από την μεγάλη κατηγορία (Α1) συνεχίζοντας σε μικρότερες κατηγορίες, στις οποίες οι απαιτήσεις είναι σαφώς πιο λίγες. Πάντα, όμως, είχα την συμπαράσταση του συζύγου μου αλλά και των γονιών του, και τις λίγες ώρες που έλειπα, τα παιδιά μου ήταν σε καλά χέρια. Για κάποια μητέρα που δεν έχει βοήθεια, ασφαλώς είναι δύσκολο να ακολουθήσει τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Εγώ αισθάνομαι πολύ τυχερή επειδή στην προσπάθειά μου αυτή, είχα σύμμαχο την γιαγιά, τον παππού και τον άντρα μου. 
Τώρα που τα παιδιά έχουν μεγαλώσει, ακολουθούν, όσο είναι εφικτό, το πρόγραμμά μου, είτε συμμετέχοντας στις προπονήσεις των ακαδημιών μου, είτε ενθαρρύνοντάς με από την κερκίδα στους αγώνες μου!

 
Dimokritos volley: Σας ευχαριστούμε πολύ για τον πολύτιμο χρόνο που μας διαθέσατε και σας ευχόμαστε Υγεία, Χαρές και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, επίσης, στην ΑΘΛΕΤΙΚΟ ως προπονήτρια και υπεύθυνη των τμημάτων βόλλεϋ, αλλά και στο δικό μας Σύλλογο,  το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ στους αγώνες του γυναικείου τμήματος του οποίου, θα σας απολαύσουμε και ως παίκτρια**!!!
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΔΑΜΑΝΙΔΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ και εύχομαι στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ Χρόνια πολλά για τα 3 χρόνια λειτουργίας του!

*Τις ερωτήσεις για την ιστοσελίδα του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, dimokritosvolley.blogspot.gr, έθεσε η  κ. Αθανασία Τιβικέλη.

** Το πρωτάθλημα της ΕΠΕΣΘ  της 2ης τοπικής κατηγορίας Γυναικών στην οποία ανήκει ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ αρχίζει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013.

 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ της κ. Καρδαμανίδου Μαρίας
(βασισμένο στην ιστοσελίδα: athletico.com.gr/?page_id=152)
 Η Μαρία Καρδαμανίδου γεννήθηκε στην Νέα Βύσσα του νομού Έβρου στις 6 Σεπτεμβρίου 1972. Είναι απόφοιτος του Α.Π.Θ. του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα, πετοσφαίριση.
Είναι παντρεμένη, έχει δύο κόρες και κατοικεί στη Ν. Φιλαδέλφεια του Δήμου Ωραιοκάστρου.


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Σε ηλικία 13 ετών άρχισε να ασχολείται με το άθλημα του βόλεϊ στον Α.Σ. ΑΚΡΙΤΑ Νέας Βύσσας και δύο χρόνια μετά πραγματοποιεί την πρώτη της μεταγραφή στον Γ.Σ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ. Το 1989 και σε ηλικία 17 ετών μεταγράφεται στην ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟ, την οποία θα υπηρετήσει για επτά χρόνια. Παράλληλα όμως συμμετέχει και στις Εθνικές Ομάδες κορασίδων, νεανίδων και αργότερα γυναικών ως βασικό στέλεχος αυτών, αποκομίζοντας πολλές εμπειρίες, διεθνείς συμμετοχές και γίνεται μήλον της Έριδος για πολλά σωματεία που πρωταγωνιστούν στο Ελληνικό πρωτάθλημα (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Άρης). Το 1996 εκμεταλλευόμενη την υπόθεση BOSMAN σχετική με την ελευθερία μετακίνησης εργαζομένων στην ευρωπαϊκή ένωση έρχεται σε συμφωνία με την Γαλλική ομάδα A.C.CALAIS και γίνεται η πρώτη ελληνίδα βολειμπολίστρια που αγωνίζεται σε ξένο πρωτάθλημα και ανοίγει τον δρόμο της Ευρώπης σε πολλές άλλες Ελληνίδες αθλήτριες. Την επόμενη χρονιά αγωνίζεται στην επίσης Γαλλική A.U.C AIX EN PROVENCE και το 1998 μπαίνει στα μεγάλα σαλόνια του Ιταλικού πρωταθλήματος. Πραγματοποιεί δύο δυνατές saison στην TRADECO ALTAMURA και LAS FLY TORTORETO, με την τελευταία να δίνει στην αθλήτρια μια μεγάλη διάκριση συμπεριλαμβάνοντάς την στη λίστα των top scorers του παγκόσμιου βόλεϊ με 40 πόντους σε ένα παιχνίδι και την 10η θέση ανάμεσα σε κορυφαία ονόματα βολεϊμπολιστριών. Το 2000 κλείνει ο κύκλος της Ευρώπης και επιστρέφει στο ελληνικό    πρωτάθλημα. Αγωνίζεται για δύο χρόνια στον Φ.Ο. ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ στην Αθήνα και το 2002 αποφασίζει να γυρίσει στη Θεσσαλονίκη για να ολοκληρώσει την καριέρα της. Αγωνίζεται στον ΑΙΑΝΤΑ Ευόσμου, στον Γ.Σ. Ηρακλή, στο Σ.Α.Α.Κ. ΑΝΑΤΟΛΙΑ και στην Νίκη Βόλου. Την αγωνιστική χρονιά 2013-14 εντάσσεται στο δυναμικό του Α.Μ.Σ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:
1987-2002 :Μέλος των Ελληνικών Εθνικών ομάδων κορασίδων, νεανίδων, γυναικών.
1997-2000: Αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας γυναικών.
1998-1999: Αρχηγός της ομάδας Tradeco Altamura.

1998-2000: Πρώτη στη λίστα των SCORERS στο Ιταλικό πρωτάθλημα.

1988: Άνοδος με την ομάδα των Γρεβενών.
2003: Άνοδος με την ομάδα του ΗΡΑΚΛΗ
 1988: Κατάκτηση 3ης θέσης και χάλκινο μετάλλιο στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στην Κων/πολη.
1991: Κατάκτηση 8ης θέσης στο Πανευρωπαϊκό της Ρώμης για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Γυναικών Ελλάδας.
2000: Κατάκτηση 3ης θέση και Χάλκινο μετάλλιο με την Εθνική Γυναικών- Κύπελλο Άνοιξης
Brno Τσεχία.

BEST ATTACKER σε τουρνουά και διοργανώσεις τόσο με σωματεία, όσο και με την Εθνική Ομάδα: θέση στη λίστα των κορυφαίων αθλητριών του Ελληνικού γυναικείου βόλεϊ. 13η Θέση στη λίστα του Παγκόσμιου Βόλεϊ ως αθλήτρια με τους περισσότερους πόντους σε αγώνα.
Συμμετοχή σε FINAL FOUR & SUPER CUP με Ελληνικές και ευρωπαϊκές ομάδες: ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ, CALAIS, AIX, ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, AIAΣ.
Διεθνείς συμμετοχές: 101 (γυναικών), 59 (νεανίδων)